dilluns, 29 d’abril del 2013

ESGLÉSIES ROMÀNIQUEWS DE TOSES II


Dòrria

Per anar-hi agafarem la N 152 i un cop passat  Planolas  a uns 8 Km trobarem la desviació que ens durà al poble.

Dòrria, esta situat a 1.550 m. d’alçada, és el poble més alt de la comarca del Ripollès i un dels més alts de tota Catalunya.
És també un dels pobles històricament més importants de la vall de Toses. Dòrria apareix documentada ja com a Duaria, l’any 839 dC.



 


Atravessat pel cami reial que unia les valls del Ter amb la Cerdanya, anomenat també Camí dels Carlins pels fets històrics que hi succeïren i per on passa actualment el GR-11-
Dòrria és un poble que ha sapigut conservar tot l’encant i rusticitat dels pobles de l’alta muntanya, fet pel qual gaudeix d’una protecció urbanística especial i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

Sant Víctor de Dòrria

 El temple fou consagrat pel  Bisbe Nantigís d’Urgell l’any 903. Al llarg de la història s’han afegit diversos elements arquitectònics com la torreta del campanar, formant un bell conjunt arquitectònic que conserva al seu interior unes pintures romàniques de gran valor històric i artístic
 
 

 Les pintures murals romàniques de l’església de Sant Víctor de Dòrria foren descobertes el novembre de 1997 quan, a partir d’un projecte de restauració de l’església promogut per la Generalitat de Catalunya, van aprofitar per realitzar prospeccions a l’absis, a la volta i a les parets interiors per detectar algun indici de pintura de certa antiguitat. Sota cinc capes de guix i calç, agregades al mur en èpoques passades, van aparèixer les primeres mostres de pintura.
En una església on les reformes i les ampliacions arquitectòniques van desdibuixar l’estructura primitiva, era impensable que hi hagués cap resta de pintura mural. Fetes les anàlisis, consultes i prospeccions oportunes es va confirmar la seva originalitat romànica, datable del segle XII.

 


Donada la seva excepcionalitat artística, i per tal de garantir la seva protecció, actualment l’accés a l’interior del temple és controlat, i les visites són limitades. Tot i així, hi ha un servei de visites comentades la majoria de caps de setmana i vacances, per tal de que aquelles persones o grups interessades en visitar el temple i les seves pintures pugui fer-ho (informació a l’Oficina de Turisme de la Vall de Ribes)

Lamentablement nosaltres no vam poder entrar.Per més informació sobre les pintures


 



Fornells de la muntanya

 El poble de Fornells, a una alçada de 1.280 m. d’alçada, se situa al fons de la vall, en una zona on aquesta s’eixampla una mica deixant espai per al horts i prats de dall. El poble està històricament vinculat a Dòrria.

Sembla que l’establiment de Fornells té el seu origen en el refugi hivernal dels habitants de Dòrria, que enlairada, és a l’hivern molt freda i ventosa, contràriament a Fornells, que està més a raser del fred i el vent, i on l’activitat no queda absolutament paralitzada a l’hivern. Encara avui, com a testimoni d’aquesta relació històrica, la parròquia de Sant Martí de Fornells és sufragània de la de Dòrria.



Sant Martí de Fornells

 L’església de Sant Martí de Fornells, és sufragània de la de Sant Víctor de Dòrria, el que estaria justificat pel suposat origen de la població.
El temple és una peculiar construcció romànica (s. XII) que degut a les diverses modificacions i ampliacions en la nau original ha adquirit els volums actuals. La seva imatge rústica i enlairada es veu reforçada per la graciosa escalinata a la façana oriental i pel robust campanar de cadireta.

 
 
 
 


2 comentaris:

  1. Dòrria és l'únic poble de la vall on no hi he estat. Ja tinc feina per quan torni per la zona.
    Excel·lent reportatge, Miquel.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si hi vas mira d’assabentar-te de les hores de visita, l’interior com pots veure si cliques al link, la visita s’ho mereix.
      Salut

      Elimina