dilluns, 28 de novembre del 2011

Joies del romànic català: MONESTIR DE SANTA MARIA DE RIPOLL I



El monestir va ser fundat l'any 880 pel comte Guifré el Pilós. La seva missió era la de repoblar les valls del riu Ter i ampliar les seves possessions cap a la Cerdanya i Ponts. La primera consagració de l'església va tenir lloc el 20 d'abril de 888  i es va decidir dedicar l'església a la advocació de Santa Maria.


 L'església que es conserva avui en dia va ser construïda gràcies a dos dels principals abats de Ripoll: l'abat Radulf i l'abat Oliba. Arnulf va ordenar construir una església de cinc naus amb cinc absis  acabada amb un sostre de fusta. L'església té unes dimensions de 60 m de llarg per 40 d'ample. La construcció va finalitzar el  977.



Oliba va ser l'encarregat d'afegir a l'església un transsepte i set absis; va ordenar també obrir la cripta i va emmarcar l'entrada amb un pòrtic decorat amb dos campanars a cadascun dels costats. Les obres d'ampliació de l'abat Oliba van acabar el 1032. La reconstrucció realitzada el 1830 va reduir les naus de l'església de cinc a tres.











El claustre consta de dos pisos. La construcció del primer pis es va iniciar al voltant del 1180 encara que no es va acabar fins a principis del segle XV. El pis superior es va edificar entre els segles XV i XVI. Està format per tretze arcs semicirculars amb capitells inspirats en l'estil corinti. Cadascun dels capitells té un dibuix original amb temes que van des de la mitologia clàssica als temes quotidians.

Text extret de la Viquipèdia



  

4 comentaris:

  1. Miquel Benvingut als blocs de fotografia i reportatges. Et linkaré en el meu bloc de fotos

    http://clic-clac-foto.blogspot.com/

    per anar-te visitant.

    Una abraçada i fins aviat

    ResponElimina
  2. Eps, benvingut!! T'enllaço a Racó del Món
    http://unracodelmon.blogspot.com

    ResponElimina
  3. Miquel,
    Jo també t'aniré seguint. Em sembla molt interessant el que mostres, d'una manera nno massa allunyada a com ho faig.
    Una abraçada per a tu i la Sion.
    Manel.

    ResponElimina
  4. Josep
    Moltes gracies per visitar-me, com ja et vaig comentar jo fa temps que et segueixo fins ara amb silenci.

    Sara Maria
    Moltes gracies

    El pare
    El meu bloc no és pur i dur de fotografia, ja que lo que penjo son visites a llocs que m’agraden i per això hi poso una petita explicació.

    ResponElimina