dilluns, 16 de setembre del 2013

SANT MARTÍ D’OGASSA



 

L’església romànica va ser consagrada el 8 de Febrer del any 1024, per l’abat Oliva, desprès de que el senyor del castell de Pena, Joan Oriol, manes refer el temple ja existent (consagrat a finals del s.X per el bisbe de Vic Arnulf). El 1073 el clergue Bernat Joan, descendent dels Oriols, va donar el temple al monestir de Sant Joan de les Abadesses. El 1708 s’hi va afegir un petit oratori dedicat a la Mare de Déu de la Bonanova. El temple és  format per una sola nau coberta amb volta de canó, capçada al est per un absis semicircular. A la nau se li va afegir capelles laterals, així com una sacrista adossada al mur sud.

 


S’hi venera una imatge de la Mare de Déu de França, una preciosa talla gotica de fusta d’alabastre del segle XIV, del taller de Sant Joan de les Abadesses, que actualment ,es pot veure al Museu Episcopal de Vic, a la església hi ha una reproducció exacta de l’any 1981. És advocada per alleugerir els dolors, per tenir un feliç part, per asserenar les tempestes i protegir de la pesta, la guerra i la fam.

 
 
 
Es celebra un aplec el segon diumenge de juliol
 

 

Sant Martí que dona nom a l’església va viure en el segle IV i va ser bisbe a la ciutat francesa de Tours. Sembla que va néixer a l’actual  Hongria, fill d’un oficial del exercit roma. Va ingressar al exercit fins que és va convertir al cristianisme. Va fundar l’any 360 el que és pot considerar el primer monestir  d’occident el de Liugué, i desprès en va fundar d’altres. Es va fer molt popular i per això l’any 371 va ser elegit bisbe de Tours per aclamació popular.

Es  patró de la cavalleria, és costum de clavar a la porta del temple una ferradura la vuitada de la festa de Sant Martí, havia estat molt estes i prové de la antiga creença de que el sant protegia el bestiar i els seus propietaris.

 


 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada