dilluns, 1 d’octubre del 2012

SANT JAUME DE FRONTANYÀ





Anirem per la C17 direcció a Ripoll, una mica abans d’arribar-hi, a l’esquerra agafarem la C26 direcció a Les Lloses, un cop arribem a Borredà agafarem la BV-4656 que ens hi portarà.


 




És el municipi menys poblat de  Catalunya, format al voltant de la seva església Sant Jaume de Frontanyà. La seva primera notícia documentada consta de l’any 905, quan es va fer la consagració de la seva antiga església de Sant Jaume Vell.




El actual monestir és va construir el s, XI per acollir la comunitat de Sant Jaume Vell, una església pre-romànica. L’acta de consagració d’aquesta primera església queda datada en el 20 de juny de l’any 905, i és molt probable que ja albergués a un grup petit de monjos.
 

 

Abundants donacions van beneficiar econòmica i materialment al cenobi, així que abans de l’any 1140 ja s’hauria traslladat la parròquia a la seva situació actual, en una zona mes espaiosa i millor comunicada. Es va construir la nova església amb l' estil de l’època, el romànic llombard, així com un claustre en el costat sud al voltant del qual es van aixecar algunes poques dependències. Finalment, l’any 1140, se li va donar fons jurídic i legal a la comunitat, quedant regulada com a canongia agustiniana. L’església va ser consagrada a Sant Jaume, Sant Pere i Sant Joan.
 

 

A partir de la mort del seu últim prior, Arnald Fresc l’any 1395, va començar la seva decadència i finalment en l’any 1592, quan el papa Clement VII va extingir els monestirs de canonges agustinians catalans, va desaparèixer la vida monacal a Sant Jaume.

De l’antiga canongia tan sols queda avui l’església, s’han perdut el claustre hi les dependències annexes del costat meridional del conjunt.


 

L’església és d’una sola nau, amb tres absis i transsepte. La nau i els braços del transsepte tenen volta de canyó, a sobre del creuer hi ha el cimbori de dotze cares, únic d’aquesta tipologia al romànic català.




A la capçalera, podem veure també els tres absis decorats amb decoració llombarda. Les senzilles finestres, una a cadascun dels absis, se situen a la meitat del pany.





 

A la façana occidental, podem veure arcuacions i lesenes que distribueixen tres carrers i dos registres, l’inferior embolica la porta d’entrada i el superior que envolta lòcul central situat sobre la porta d’entrada

 El campanar d’espadanya actual és del s. XVI


 

A l' interior , podem contemplar la senzillesa de la volta de canó amb l' arc toral de reforç- Les finestres laterals en el costat sud de la nau interrompen la motllura, que es doblega en els pilars que conformen la base de la cúpula. 
 
 
 
 
 



L' interior d'absis principal apareixen un total de cinc nínxols buidats en el mur i coronats amb una petita volta semicircular. Un cor fet de fusta se situa en el sector occidental, des del qual s' accedeix per una escala de fusta al campanar





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

4 comentaris:

  1. Sant Jaume de Frontanyà es una meravella. No fa ni dues setmanes que hi vam ser i vam poder-ho constatar in-situ.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Nosaltres també hi vam ser fa molt poca amb motiu de la Mostra de formatges artesans de Borredà.
    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Un indret preciós, que de tant en tant m'agrada visitar... i d'aquí a quatre dies, un paradís pel boletaire,... o no?

    Les fotografies són molt bones Miquel, il·lustrant un excel·lent reportatge.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com molt bé dius un indret molt bo per els boletaires, i per gaudir de molta pau, moltes gracies.
      Salut

      Elimina