dimecres, 17 de juliol del 2013

LA FRESNEDA (MATARRANYA)


 
 
Pertany a Terol, i esta situada a la vall Matarranya , la vil·la va ser declarada “conjunto historico-artistico” l’any 4983.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
La plaça major és un dels conjunts arquitectònics més harmoniosos i bonics de tot l’Aragó, destaca l’Ajuntament acabat en 1576 d’estil gòtic – renaixentista, declarat Bien de Interés Cultura  amb una amplia llotja i  a la seva planta baixa hi ha una antiga presó (conserva grafitis del s.XVIII).
 
 
 
 
 
 
 L’edifici de La Encomienda data del s. XVI, fou la residencia del comendador de l’Orde de Calatrava, i tan aquest edifici com l’ajuntament és troben reproduïts al Poble Espanyol de Barcelona.


 
 
 

L’església parroquial dedicada a la Verge de les Neus de clar origen medieval fou reconstruïda al s. XVII amb estil renaixentista, el seu campanar octaèdric destaca en el conjunt arquitectònic. L’església filial construïda en el s. XVIII en honor a Nostra Senyora del Pilar, és un bonic edifici d’estil barroc amb una nau amb volta de canó, la seva façana constitueix un bonic exemple del
arquetip aragonès de portada- retaule.
 
 
 
 
 
 
Dels primers pobladors de la Fresneda donen fe les nombroses  troballes a tota la conca del Matarranya. De la època ibèrica apareixen restes el terme,part dels quals és conserven a l’ajuntament. En 1169 regnant Alfons II els cavallers de l’orde de Calatrava van reconquistar la zona als almoràvits, quedant més tard a mans de l’orde.
 
 
 

La carta de població va ser atorgada el 29 de desembre de 1224 a un total de 32 habitants i Pere III en va concedir títol de vil·la en 1283, quedant la Fresneda com a encomienda menor fins el s. XVI. De l’auge posterior de la vil·la dona fe la presencia de prestamistes jueus i una animada  activitat comercial, les diverses visites reals i el magnífic conjunt urbá que es conserva fins els nostres dies,  actualment és continua elaborant magnífics treballs de forja,  cistelleria i bordats tradicionals, així com els nombrosos dolços que encara elaboren als seus forns.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

2 comentaris:

  1. No fa massa vaig fer una primera i molt ràpida visita a la comarca, que desconeixia. Em va quedar el sentiment d'haver-ne vist només un tastet. Avui, veient aquest interessant reportatge de La Fresneda, em queda clar que hi he de tornar amb més calma.
    Gràcies per la publicació.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. La Matarranya es una zona que tenim molt a prop de casa i és casi desconeguda, val la pena fer-hi una visita a fons per conèixer-la, jo la vaig descobrir per la ferina hi al poc tems hi vaig anar per lleure.
    Una abraçada

    ResponElimina