dimarts, 5 de novembre de 2013

ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ DE VALLFOGONA DE RIPOLLES


L’edificació primitiva existia ja a l'inici del segle X (904) i fou costejada per l’abadessa Ranlo. L’any 961 fou consagrada per Ot, bisbe de Vic.

L’any 1200 és reedificada pel senyor de Pinós. Al segle XV com a conseqüència dels terratrèmols es va enderrocar la volta del temple romànic i només en quedà la façana, que està formada per cinc arcs de mig punt en gradació. Les arquivoltes senars són adovellades, mentre que la quarta està esculpida amb pinyes en honor al senyor de Pinós i la segona és llisa.

Les dues arquivoltes parelles es recolzen en quatre columnes amb els seus capitells esculpits. L’erosió fa que costi reconèixer les figures humanes i animals que s’hi van esculpir

Un gran augment demogràfic a la zona va provocar que en l’any 1756 es decidís refer el temple d’acord amb els gustos estètics de l’època i dotant-lo de tres naus. Es va iniciar la construcció per la capçalera, però les obres no es van acabar. El conjunt ofereix un aspecte singular, ja que la capçalera barroca és de grans dimensions i contrasta amb la sobrietat de mides de la part romànica, l’antic frontis amb el portal d’accés .

A primers dels 70 hi caigué un llamp i des de llavors ha resultat inservible.
Recentment s’ha actuat per assegurar el frontal però la nau està en avançat procés de degradació.
Van començar les obres de restauració però sembla que estan aturades.
3 comentaris:

 1. Quina mastodòntica ampliació en relació amb el temple primitiu! No sé si hi ha massa casos d'aquesta desproporció.
  Tot plegat resulta molt interessant, Miquel.
  Una abraçada.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Que jo conegui no, la llàstima es que van començar les obres de reconstrucció i sembla que estan parades
   Salut

   Elimina