divendres, 16 de desembre de 2011

Romànic català, SANT JAUME DE QUERALBS


Per anar-hi agafarem la carretera N152, direcció a Puigcerdà, desviant-nos a la dreta a l'arribar a Ribes de Freser, per la carretera comarcal de Queralbs

El poble de Queralbs esta situat a la part alta de la Vall de Ribes, és creu que al principi és va construir una església cap el s IX, i a l'augmentar la població es va ampliar el temple, per deducció de la data de consagració del temple l’any 1140, remodelant l'antiga església en plena època del romànic.

L’any 1427 un terratrèmol va destruir part de l’església, segons les cròniques va desaparèixer la meitat de la població, tenint de refer part de la volta de la nau, i el campanar, que antigament era d’espadanya, per lo que nomes queda del romànic la planta original i l’absis semicircular

A l’exterior es pot comprovar que l’església es d’una sola nau amb un porxo adossat al costat sud, on apareix una magnifica galeria porticada, tant l’absis com el campanar no tenen cap mena  d’adorns, la teulada de dos aigües esta coberta de pissarra.

La porta d’entrada esta situada a l'interior del porxo, i es un senzill arc de mig punt, on destaquen alguns dels farratges i frontisses originals, un treball de forja poc elaborat i segurament fet al mateix lloc.

La galeria esta composta per sis arcs de mig punt adobats i recolzades amb cinc columnes que descansen sobre una lleixa. Es una de les que es conserven millor de tota Catalunya, i degut a la qualitat de les talles la fan única amb el seu estil.

Les pedres  de les arcades  son de pedra calcaria, i les columnes com els arcs son de mabre blanc blavós, els capitells és mantenen amb perfecta estat

La volta de la nau esta feta mitjançant una volta de canó lleugerament apuntalada que remata a la capçalera del mur, segurament deguda a la restauració tardana del s XV

 La il·luminació  s’aconsegueix mitjançant, una finestra al absis i dos més al costat sud obertes al mur. També si conserva una pila baptismal d’immersió.

Les pintures interiors son imitacions de l’època

1 comentari:

  1. Queralbs es un poble preciós. Dona gust deixar-se perdre pels seus carrers empedrats. L'església, com molt bé l'has retratat, una joia del romànic amb un porxada d'entrada, realment acollidora.

    ResponElimina