divendres, 8 de juny del 2012

LA VALL SALINA DE CARDONA



La Vall Salina de Cardona és un fenomen geològic únic al món, s’explota des del neolític, i la de potassa descoberta per l'enginyer Emili Viader a la primeria del 1900. Al seu voltant es va inaugurar, el 2003, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal per divulgar el seu valor i projectar la Muntanya de Sal “una gran muntanya de sal pura que creix a mesura que se’n va extraient” (Aulus Gel·li, citant Cató, s.II d.c.).


La Vall Salina de Cardona és una depressió del terreny amb forma d’el·lipsi allargassada amb una extensió de terreny de 1.800 m de llargària per 600 d’amplada i una superfície de 100 ha, amb unes característiques naturals que l’han fet mereixedora de ser inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya. Els afloraments de sal es localitzen dins aquesta depressió, i per això fou coneguda antigament com el Salí, i actualment ho és com a Vall Salina.


L’explotació minera


El sistema d’explotació a cel obert es va mantenir invariable al llarg dels temps fins a la introducció de la pólvora, al segle XVIII, i l’obertura del Pou del Duc, la primera mina de sal subterrània, oberta entre 1902 i 1905. Darrera la nova explotació hi havia la persona de l’enginyer Emili Viader, que buscava a Cardona l’explotació de sals potàssiques com la dels jaciments alemanys.


La descoberta de les sals potàssiques (1912) s’havia de traduir en la segona industrialització de Cardona, després del tèxtil. Es va duplicar la població i es van produir importants transformacions en el seu paisatge urbà i social. Al setembre de 1990 finia l’explotació de la potassa. De l’interior de la terra s’havien extret un total de 37.874.843 tones de mineral, i l’explotació ja havia assolit els 1.308,7 metres de profunditat, essent la mina més profunda del país.


El vell recinte de Mina Nieves ha estat habilitat com a equipament cultural amb la voluntat de plasmar la mil·lenària interrelació establerta entre les persones i la sal. En el marc de les instal·lacions del recinte miner podreu trobar informació sobre la geologia de la vall, la mineralogia de la sal, la seva flora i dels usos que s’ha fet d'aquest recurs.


El Parc Cultural de la Muntanya de Sal ofereix al visitant:

Un passeig per les antigues instal·lacions mineres: Sota la imponent imatge del castellet de l’antic pou d’extracció del mineral Maria Teresa (46 metres), s’estén l’àrea museogràfica que explica la història de l’explotació industrial de la Vall. També es pot veure la maquinària d’extracció mineral del pou, tal com era quan estava en ple funcionament.


Un recorregut guiat a 86m de profunditat: A l’interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des de 1997, es manifesten amb tot el seu esplendor i espectacularitat els diferents plegaments i vetes del jaciment i la diversitat de minerals. Un lloc únic al món!

Aquesta informació esta extreta de la pagina :  http://www.cardonaturisme.cat













8 comentaris:

  1. Algunes de les escultures de sal del museu són del meu besàvi, Joan Cutrina!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No vam poder entrar al museu per manca de temps, però no tothom pot dir que te un artista de la sal a la família
      Una abraçada

      Elimina
  2. No he estat mai a l'interior de la muntanya de sal. Es d'aquelles coses que sempre es van ajornant. Després d'haver vist el teu atractiu reportatge m'han entrat ganes d'anar-hi, a veure si ho fem aviat.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres també feia molt de temps que hi volíem anar i al final ens hi vam decidir, la veritat és que val la pena
      Una abraçada

      Elimina
  3. Recordo que em va impressionar de debò la visita a la mina. Formes, colors, materials i textures... una mina, en tots els sentits de la paraula. La visita és del tot recomanable.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si hi ha unes formes no massa corrents en coves que no siguin de sal, i la visita és molt interessant
      Salut

      Elimina
  4. Em sembla un gran reportatge fotogràfic!
    Trobe que puc visitar llocs que desconec i m'agrada viatjar així...
    Le fotos són espectaculars!
    Abraçades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per reportatges fotogràfics els dels teus blocs, son una meravella de fotos
      Abraçades

      Elimina