dilluns, 2 de gener del 2012

Romànic català; SANT JOAN LES FONTS




Monestir de Sant Joan les Fonts


Era un antic priorat dependent de  l'abadia de Sant Victor de Marsella, després va passar  a dependre de Sant Pere de Besalú fins al 1592 i fins a 1835 depengué de Sant Pere de Camprodon.








,L'església és un edifici romànic de tres naus, la central amb volta de canó lleugerament apuntada i les laterals de quart de cercle, sense transsepte. Declarada monument nacional








El 1725 fou destruït un dels tres absis per ampliar la rectoria, també va perdré el primitiu campanar romànic (l'actual és de 1791-92). Després del 1939 fou restaurada.






 Destaca pel color vermellós de la pedra amb què està construïda, al igual que el de Sant Joan de les Abadesses. A l'interior destaquen els capitells decorats, la pica baptismal d'immersió amb relleus i la reproducció de la Majestat de Sant Joan les Fonts. 











Pont medieval de Sant Joan les Fonts




 El pont medieval, construït amb pedra volcànica, travessa el riu Fluvià  i uneix el nucli de la vila amb l'actual església i amb el barri de Castanyer









Estada de Juvinyà

 

 





És l'edifici romànic civil més antic de Catalunya. Està situat vora el riu Fluvià. És una casa senyorial fortificada de dos cossos, la torre de defensa i l'edifici principal. Declarat monument provincial l'any 1972. Situat a l'emplaçament on, durant el segle XIII, hi va haver un molí fariner. Les obres de restauració de l'edifici van finalitzar al maig del 2003.  







Es pot visitar tots els caps de setmana i festius d'11 a 14h i de 16 a 18h (horari d'hivern) i d'11 a 14h i de 16 a 19h (horari d'estiu) i també de dilluns a divendres de 10 a 13h. L'entrada és combinada amb la del Monestir Romànic (general 3€ i reduïda 1,5€). Gratuït l'últim diumenge de cada mes. 










Es molt interessant visitar el poble al mes de maig, a la setmana de Sant Joan en flors









2 comentaris:

  1. Miquel,
    No conec el Monestir (hi haurem de posar remei!)ja que pel que veig es una autèntica joia.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. És un monestir poc conegut i que val la pena visitar així com el poble, a més a més hi ha la ruta de les tres col•lades que t’ensenya un paisatge volcànic molt interessant, o un passeig a unes antigues pedreres basàltiques

    ResponElimina