dissabte, 3 de març del 2012

LLADÓ


Per anar-hi agafarem la carretera N 260 de Besalú a Figueres, a l'alçada de Navata surt un trencall a ma esquerra que du a Lladó

Lladó, o Lledó d'Empordà, és un municipi de l’Alt Empordà.




Santa Maria de Lladó

 El monestir de Santa María de Lladó fou un antic monestir augustinià del bisbat de Girona, de l'antic comtat de Besalú, situat a l'actual municipi de Lladó. Va viure la seva màxima esplendor entre els segles XII i XIII. Està considerat com a Bé d’interès cultural des de 1925.




L'origen del monestir se situa en un document emès el 4 d’abril 4 de 1089 amb l'emissió d'un document per part dels senyors de Navata mitjançant el qual retornaven a l'església alguns dels seus béns, entre els que s'hi trobava l'església de Santa Maria. El bisbe de Girona, Berenguer Guifré, va acceptar la devolució i va decidir instaurar una comunitat religiosa.




El primer abat va ser Joan, procedent del monestir de Santa Maria de Vilabertran. Joan es va encarregar d'ampliar els dominis del monestir en annexionar algunes esglésies properes com la de Santa Maria de Ermedàs o la de Sant Cristòfol de l'Estela.




 L'any 1095 se li va encarregar també la direcció de Sant Tomàs de Riudeperes  propera a la ciutat de Vic. La comunitat de Lladó no va ser aprovada, fins a l'expedició d'una butlla per part del papa Calitx II emesa el 1124. L'abat Joan va morir el 1125 i va ser enterrat a Santa Maria.




El 1196 es va construir una nova església així com un hospital que realitzava també les funcions d'acollida per als pelegrins. El 1204, les possessions del monestir es van ampliar per a incloure la parròquia de Sant Feliu, així com les de Sant Martí Sasserra i Cistella.




Durant el s XIII i la primera meitat del XIV, el monestir va seguir comptant amb el favor dels reis i va rebre l'encàrrec de controlar els intents d'expansió dels comptes d’Empúries  que volien estendre els seus dominis per la Garrotxa.




Al s XIV s'hi traslladaren les relíquies del sant Lambert, un màrtir del principat de Lieja, que va fer augmentar el nombre de pelegrins que visitaven Santa Maria. Per a acollir aquestes relíquies es va construir una petita capella d'estil gòtic annexa a la nau principal del temple.




El declivi va arribar a Santa Maria a la fi del segle XIV. El monestir va ser secularitzat el 1592  i va transformar-se en una col·legiata fins al 1852  que va passar a ser l'església parroquial de la població de Lladó.




 Es tracta d'un edifici de tres naus, separades per pilastres, amb columnes adossades. La nau central està coberta amb una volta d'arc apuntat, mentre que les laterals ho fan amb una volta de cambra de cercle. Cadascuna de les naus té el seu absis amb petites finestres.




Una de les parts més destacades de l'edifici és la seva portalada. Està composta per sis arcs acabats en un fris  que se sosté sobre unes columnes amb capitells d'estil corinti.  Encara que el centre és llis, en els laterals apareixen escultures de dracs, hidres i altres monstres. En el seu interior es troba una pila baptismal, destacada mostra de l'art romànic.











6 comentaris:

  1. Hola Miquel,
    Com ens tens habituats, uneixes en un treball una detallada explicació històrica amb unes imatges de gran qualitat, en resum, un treball esplèndid.
    Per cert, a Lladó, si menja extraordinàriament bé.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es un poble preciós, i no vam poder visitar l’església per dintre doncs las monges estaven dinant 12h.No ens vam quedar a dinar, però ja em donaràs l’adreça, per la pròxima
      Salud

      Elimina
  2. Miquel,
    Com sempre una magnífica recreació històrica que ens apropa al que ens estàs mostrant.
    Lladó es un poblet petit, però com a bon poblet empordanés: encantador i la portalada de l'església, preciosa.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres no el coneixíem i ens va encantar, respires aires medievals i sense aglomeració de gent
      Una abraçada

      Elimina
  3. Quin lloc més bonic. Ja m'agradaria poder-lo visitar :) He descobert el teu bloc pul·lulant per la xarxa. Serà un plaer visitar-te sovint. Fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gracies per la visita, jo també he passat per el teu bloc i m’agrada molt, que bonica es Eivissa sense tant de turista.
      Una abraçada

      Elimina