dimarts, 28 de febrer del 2012

FORALLAC (PERATALLADA, VULPELLAC)



PERATALLADA

Peratallada és un precios poble del municipi del Baix Empordà. Fins al 10 de març del 1977 fou un municipi independent que s'uní amb Vulpellac i Fonteta per formar Forallac. 




El terme s'estén per la plana de l’Empordà en bona part de la conca del Daró fins al veïnat de Fitor, al massís de les Gavarres.




Encara que cada nucli conserva el seu edifici municipal, la seu administrativa roman a Vulpellac, on el 1998 es va inaugurar la nova casa de la vila.




El nom del nou municipi sorgeix a partir de la combinació  del nom dels tres nuclis agregats, segons van acordar els responsables municipals que van promoure l'agregació. Forallac pren la primera, la segona i la tercera síl·laba de Fonteta, Peratallada i Vulpellac, després de col·locar els seus noms per ordre alfabètic.




La vila de Peratallada es troba justament en el punt de contacte de la zona de turons de les Gavarres i les terres de la plana del Baix Empordà, a l'esquerra de la riera Grossa. El poble, declarat conjunt històric-artístic, és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a arquitectura medieval




Declarat conjunt històric-artístic conté moltes mostres d'arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau, les muralles i l'església de Sant Esteve. Destaca també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva.




















VULPELLAC



Destaca al nucli del poble el castell, un notable exemplar de l'arquitectura civil gòtic-renaixentista.





















4 comentaris:

  1. No coneixia l'historia recent del nom d'aquesta agrupació de municipis.
    Una zona que mereix ser visitada sense presses.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A aquesta zona hi ha un munt de petits pobles i indrets molt interessants de visitar amb calma.
      Salut

      Elimina
  2. Tampoc coneixia la història del nom Forallac. Nosaltres fa més de trenta anys que vam descobrir Peratallada i per descomptat el poble d'avui s'hi assembla poc. A principis dels 80 els carrers eren com camins de carros (terra i pedres) i tinc fotos dels carros que hi havia a la plaça de les voltes, avui tot son terrasses de restaurants. Com sempre un molt bon reportatge.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per desgracia tots aquest pobles han perdut el seu encant, encara que esta clar que a tots ens agrada canviar a millor, en quant a lo dels restaurants jo també trobo que ni han un pel masses.
      Una abraçada

      Elimina